Днес Европейската комисия прие нова стратегия за Web 4.0 и виртуалните

...
Днес Европейската комисия прие нова стратегия за Web 4.0 и виртуалните
Коментари Харесай

ЕК прие стратегия за Web 4.0 и виртуалните светове

Днес Европейската комисия одобри нова стратегия за Web 4.0 и виртуалните светове, с цел да направлява идващия софтуерен преход и да подсигурява отворена, сигурна, надеждна, обективна и приобщаваща цифрова среда за жителите, предприятията и обществените администрации на Европейски Съюз, оповестяват от пресцентъра на Европейска комисия.

Интернет се развива с извънредно бързи темпове.  Надхвърляйки разрастващото се сега трето потомство интернет мрежа Web 3.0, чиито съществени характерности са неприкритост, децентрализация и цялостно овластяване на потребителите, идващото потомство, Web 4.0, ще разреши консолидиране на цифрови и действителни обекти и среди, както и засилено взаимоотношение сред хората и машините.

В оповестените през март прогнози за стопанската система на Европейски Съюз след 2030 г. цифровизацията се акцентира като една от главните ѝ движещи сили, а Web 4.0 — като главен софтуерен преход, който води до безпроблемно взаимосвързан и образован свят с потапяне. Размерът на световния пазар на виртуални светове се чака да нарасне от 27 милиарда евро през 2022 г. до над 800 милиарда евро до 2030 г.

Виртуалните светове ще окажат влияние върху метода, по който хората живеят дружно, като дават благоприятни условия, само че и породят опасности, които би трябвало да бъдат преодолени.

Новата тактика е ориентирана към Web 4.0 и виртуални светове, отразяващи полезностите и правилата на Европейски Съюз, в които се съблюдават всички човешки права и в които европейските предприятия могат да просперират.

Стратегията е в сходство с задачите за 2030 г. на политическата стратегия „ Цифрово десетилетие “ и с три от нейните съществени стълбове на цифровизацията: умения, предприятия и публични услуги. Четвъртият дирек, инфраструктурите, е прегледан в пакета за съгласуваност на Комисията, в който е отделено по-голямо внимание на изчисленията и oблачните и периферни потенциали. В пакета също по този начин се преглеждат откритостта и световното ръководство на виртуалните светове и Web 4.0 като характерно направление на дейностите.

Овластяване на хората и подсилване на уменията с цел повишение на осведомеността, достъп до надеждна информация и създаване на запас от гении от експерти по виртуалните светове. До края на 2023 г. Комисията ще предизвиква управителните правила за виртуалните светове, препоръчани от гражданския панел; както и ще създаде насоки за необятната общност с помощта на „ Набор от принадлежности за жителите “ до първото тримесечие на 2024 г. Тъй като експертите по виртуалните светове са от значително значение, Комисията ще работи с страните членки за основаването на набор от гении и ще поддържа развиването на умения, в това число за дамите и девойките, посредством планове, финансирани по програмата „ Цифрова Европа “, както и за създателите на цифрово наличие чрез програмата „ Творческа Европа “. 

Бизнес: поддръжка за европейска промишлена екосистема на Web 4.0 с цел увеличение на високите достижения и превъзмогване на разпокъсаността. Понастоящем не съществува екосистема на Европейски Съюз, която да сплотява другите участници във веригата за основаване на стойност на виртуалните светове и Web 4.0. Комисията предложи партньорство в региона на виртуалните светове в границите на програмата „ Хоризонт Европа “, което евентуално ще стартира през 2025 г., с цел да се насърчат високите достижения в научните проучвания и да се създаде промишлена и софтуерна пътна карта за виртуалните светове. За да насърчи нововъведенията, Комисията също по този начин ще поддържа създателите и медийните сдружения от Европейски Съюз да тестват нови креативен принадлежности, да обединят разработчици и индустриални консуматори и да работят с страните членки за създаване на регулаторни лаборатории за Web 4.0 и виртуалните светове.

Публични органи: поддръжка за публичния прогрес и виртуалните публични услуги, с цел да се употребяват опциите, които виртуалните светове могат да предложат. Европейски Съюз към този момент влага в огромни начинания като „ Дестинация Земя “ (DestinE), „ Местни цифрови близнаци за интелигентни общности “ или „ Европейският дигитален океан — отражение на действителния “, с цел да се даде опция на откривателите да реализират прогрес в региона на науката, индустрията да създаде приложения за точност, а обществените органи да взимат осведомени решения в региона на обществената политика. Комисията започва две нови водещи обществени начинания: „ CitiVerse “ — градска среда с потапяне, която може да се употребява за градоустройствено обмисляне и управление; както и европейски виртуален човешки близнак, който ще възпроизведе човешкото тяло за подкрепяне клиничните решения и личното лекуване.

Формулиране на международни стандарти за отворени и оперативно съвместими виртуални светове и Web 4.0, като се подсигурява, че те няма да бъдат доминирани от няколко огромни участници. Комисията ще работи със заинтригуваните страни в региона на ръководството на интернет в целия свят и ще разпространява стандартите на Web 4.0 в сходство с визията и полезностите на Европейски Съюз.

Стратегията се основава на работата на Европейската комисия по отношение на виртуалните светове и консултациите с жителите, университетските среди и предприятията. Между февруари и април 2023 г. Комисията беше хазаин на Европейски цивилен панел по отношение на виртуалните светове и предложения 150 случайно определени жители да формулират рекомендации по отношение на визия, правила и дейности, с цел да се подсигурява, че виртуалните светове в Европейски Съюз са обективни и подобаващи за хората. Техните 23 препоръки направляваха съответните дейности, включени в тактиката за Web 4.0 и виртуалните светове. На 14 септември 2022 г. Европейската комисия стартира индустриалната коалиция за виртуална и разширена действителност, сплотяваща индустрията и основателите на политики.

Освен това в нов отчет, оповестен от Съвместния проучвателен център, се прави обзор на опциите, които виртуалните светове от последващо потомство може да донесат в разнообразни браншове като образованието, производството, опазването на здравето и публичните услуги, наред с другото.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР